A Travellerspoint blog

The Killing Fields og S-21

Vårt første møte med Kambodsja!

sunny 29 °C

Bussturen fra Saigon i Vietnam til Phnom Penh i Kambodsja var en prøvelse hva det meste angår, men da vi først kom frem til bestemmelsesstedet ble alt så meget bedre :-) Vietnam var et tilbakelagt kapittel og vi var mer enn klare for nye opplevelser.

Den lokale bussen :-)

Den lokale bussen :-)

Første hele dagen i Kambodsjas hovedstad ble brukt til å besøke minnesmerkene etter røde Khmers herjinger i landet. Jeg snakker da om The killing fields og S-21, hvor utallige mennesker måtte bøte med livet under røde khmers regime.

Paradoks!!!

Paradoks!!!

DSC_0219

DSC_0219

Tuol Sleng Genocide Museum; S - 21; Dagens første stopp var den tidligere skolen som ble omgjort til torturkammer og fengsel. For å gjøre en lang og komplisert historie kort; Røde Khmer var en kommunistisk organisasjon, ledet av Pol Pot. Partiet ble dannet allerede i 1951 og kuppet makten i Kambodsja i 1975. Røde Khmer styrte landet i kun fire år, men klarte på den korte tiden å gjøre utenkelig skade på landets befolkning.

Her fantes en gang et trygt klasserom.....

Her fantes en gang et trygt klasserom.....

Blokk B på S21

Blokk B på S21

Pol Pot var en meget paranoid mann, og etter at han hadde kommet til makten var han kontinuerlig redd for å miste den igjen. Han så på alle som var istand til å tenke selv som en trussel. Han var redd for mytteri og motkupp....og hva gjorde han med dette? Han fengslet rett og slett alle han så som en trussel. Og hvordan rettferdiggjorde han fengslingene? Han torturerte fangene til de tilsto forbrytelser de ikke hadde begått. En mann gikk så langt som å tilstå “jeg er ikke et menneske....jeg er et dyr....”, for så å signere. Mens en annen tilsto at han hadde blitt CIA agent alleredde som 12 åring og at hans far hadde mottatt bestikkelser mot at CIA fikk kjøpe gutten!

Her bodde fangene........

Her bodde fangene........

Ingen nåde......

Ingen nåde......

S - 21; Security prison 21, var stedet alle disse selvtenkende og dermed “truende” menneskene ble tatt med til. De tidligere klasserommene ble omdannet til fengselsceller og torturkamre. I dag står det fortsatt modeller av disse cellene på museumsdelen.....og la meg si det sånn; de var pitte, pitte, pitte små! I tillegg til at fangene bodde på umenneskelig liten plass, ble de ilagt fotlenker, måtte sove på gulvet eller i seng uten madrass og måtte gjøre fra seg inne på cellen - i en liten blikkboks.

Rekonstruksjon av hvordan murstenscellene så ut.....

Rekonstruksjon av hvordan murstenscellene så ut.....

Celle på celle på celle.......

Celle på celle på celle.......

Røde Khmer hadde en merkelig ordenssans og brukte denne til å dokumentere hver eneste fange som kom inn i fengselet - og det var mange! Ved ankomst ble hver og en tatt bilde av mens de satt i en stol som var konstruert slik at den holdt hodet til fangen på plass. Hver fange fikk et nummer og skulle aldri mer tiltales ved navn. Deretter måtte fangen sette seg ned å skrive sin livshistorie; fra fødsel til arrestasjon. Fangen fikk så tilbud om å tilstå sine ugjerninger og angi venner og bekjente for å få mildere straff (denne straffereduksjonen fant selvfølgelg aldri sted....). Ingen tilståelse førte til tortur. Alle skulle tilstå ett eller annet og enhver tilståelse skulle ned på papir og undertegnes av “kjeltringen”. Ca 20.000 fanger var innom S - 21 de fire årene røde khmer styrte Kambodsja.......7 overlevde!

Maskin de brukte for å ta bilde av fangene.....

Maskin de brukte for å ta bilde av fangene.....

Burde ikke du vært hjemme å lekt med vennene dine??

Burde ikke du vært hjemme å lekt med vennene dine??

Også de døde skulle dokumenteres......

Også de døde skulle dokumenteres......

Rad på rad på rad med bilder av de drepte.......

Rad på rad på rad med bilder av de drepte.......

Fotlenker og døde mennesker!!!!

Fotlenker og døde mennesker!!!!

Røde Khmer var som nevnt tidligere meget paranoide, noe som førte til at alle og enhver kunne bli arrestert. Du var i faresonen dersom du hadde en bra jobb (som lærer eller bankansatt), gav uttrykk for dine meninger, hadde feil religion eller rett og slett bare var på feil sted til feil tid. Tilståelsene gjaldt ofte spionasje, motstandskamp og kontakt med utenlandske mennesker som igjen kunne linkes til spionasje. Det var dessuten ikke bare menn som ble fengslet - det gjorde også kvinner og barn. I ettertid antar man at det var svært få av fangene som faktisk var skyldige i de forbrytelser de var tiltalt og henrettet for.

Alder ingen hindring for fengsling og drap.......

Alder ingen hindring for fengsling og drap.......

En av de drepte....hvor gammel tror dere denne lille tassen er?

En av de drepte....hvor gammel tror dere denne lille tassen er?

Den gjennomsnittlige fange tilbrakte 2 - 3 mnd i fengselet. Fangene ble torturert daglig, fikk fire skjeer ris å spise to ganger daglig og ble frarøvet søvn flere ganger i uken. Mange holdt ut lenge før de tilsto, men alle gav etter til slutt. Torturmetodene var mange og inneholdet ofte vann, varme objekter, kveling, utdragning av fingernegler, elektrosjokk, eller en blanding av alle disse. Fangene ble torturert til de svimte av, for så å bli hengt etter bena i en galge med hodet dinglende i kaldt vann; dette var en effektiv metode for å vekke fangene igjen så torturen kunne fortsette. Mange kvinner ble voldtatt under avhørene, selv om dette ikke var lov etter fengselsreglene. Etter at fangene hadde tilstått sine påståtte ugjerninger, måtte de bøte med livet. Til å begynne med ble fangene drept og begravet i området rundt S- 21, men ettersom de gikk tom for gravplasser etter det første året, begynte de å ta fangene med til Choeung Ek for å henrette og begrave dem der istedenfor. Choeung Ek er en av The Killing Fields og jeg skal fortelle mer om dette forferdelige stedet senere i innlegget.

Torturredskaper......

Torturredskaper......

Hodeskallene har fortsatt bind for øynene!

Hodeskallene har fortsatt bind for øynene!

Torturredskap!

Torturredskap!

Den siste dagen i røde khmers regime fantes det fortsatt 14 levende fanger på S - 21 - disse var dessverre ikke levende lenger da vietnamesiske tropper stormet fengselet. Likene av de 14 menneskene lå ved eller oppå sengen sine, uten klær og med bind for øynene. Det finnes i dag en gravplass med 14 hvite kister utenfor S - 21 fengslet til minne om disse 14 som var så nære å overleve oppholdet i dette forferdelige fengslet.

Ett av stedets siste 14 ofre slik de ble funnet........

Ett av stedets siste 14 ofre slik de ble funnet........

Gravene til S21s 14 siste ofere.....

Gravene til S21s 14 siste ofere.....

Fangevokterne ved fengslet var ofte unge bondesønner; noen av dem gjorde det de gjorde for å overleve, noen gjorde slemme ting fordi de likte det, mens andre risikerte sitt eget liv ved å ikke følge ordre om tortur og drap. De var kun mennesker i en presset situasjon som gjorde det som krevdes av dem for å overleve. Men; ondskapen på S - 21 har fått sine ansikter. Etter at vietnameserne invaderte Kambodsja og tok makten fra røde khmer i 1979 ble flesteparten av fengslets hovedpersoner fanget. De ble fengslet og sitter fortsatt i fengsel i påvente av dom. Rettssakene er nå endelig i gang - etter over 30 års venting. Fengslets direktør må nå stå for retten tiltalt for bla. folkemord, raseforfølgelse og tortur. Hans svigerinne som også er tiltalt for de samme forbrytelser (nei....kvinner var ikke bedre enn menn hva dette folkemordet angikk) slipper rettssak da hun har sonet mange år i fengsel allerede og i dag har blitt senil. Er vel unødvendig å si at jeg håper de alle får livstidsdommer!

Ondskapen har fått et ansikt!

Ondskapen har fått et ansikt!

Kvinner er akkurat like onde som menn!

Kvinner er akkurat like onde som menn!

Hun slipper unna....fordi hun har blitt senil!

Hun slipper unna....fordi hun har blitt senil!

Fengslet er i dag gjort om til museum og minnesmerke over folkemordet som fant sted i Kambodsja fra 1975 til 1979. Det var en helt spesiell følelse å gå rundt inne i bygningen som betydde slutten for så mange mennesker. Her fikk vi se torturredskaper, rekonstruksjoner av fangeceller og rekke på rekke med bilder av ofrene. Her fantes bilder av levende, døde, gamle, unge, menn, kvinner og barn.....og rekken med bilder ville ingen ende ta. Hele fengslet var og er fortsatt svøpt i et nett av piggtråd; ikke for å hindre fangene i å rømme, men for å hindre dem i å ta selvmord før de fikk tilstått forbrytelsen de var tiltalt for! Tenk at alt dette skjedde bare 5 år før vi ble født!

DSC_0108

DSC_0108

The Killing Fields; var vårt andre og siste stoppested for dagen. The Killing Fields er en samlebetegnelse på steder i Kambodsja hvor et stort antall mennesker ble drept og begravet under Pol Pots regime. Choeung Ek som vi besøkte i dag er ett av disse stedene. I dag er stedet et minnesmerke over alle de som ble drept. Ved ankomst fikk vi utdelt en lydbok med stedets og de overlevende menneskenes historie.

Lydbokomvisning på et grusomt sted......

Lydbokomvisning på et grusomt sted......

Fra 1975 til 1979 var Røde Khmer ansvarlige for over 2 millioner dødsfall i Kambodsja. Noe som betyr at i løpet av fire små år hadde en eneste organisasjon med en eneste sinnsyk leder tatt livet av over 20 % av Kambodsjas befolkning - og det på en meget grusom måte.

Rad på rad og hylle på hylle med hodeskaller....

Rad på rad og hylle på hylle med hodeskaller....

Da killing fields ble oppdaget, fant man massegraver som inneholdt flere hundre mennesker hver. Så langt har man funnet 20.000 slike massegraver i Kambodsja og man er langt fra sikker på at man har funnet alle. Det finnes både overlevende mennesker og materielle bevis etter dette folkemordet og disse historiene og bevisene er nå satt sammen til et slags museums minnesmerke for opplysning og ettertanke.

Massegrav

Massegrav

Massegravene ved Choeung Ek er i dag gravd ut og det er bare hullene i bakken igjen. Det har seg imidlertid slik at klesfiller, tenner, beinsplinter og andre rester fortsatt dukker opp rundt gravstedene etter kraftig regnvær. Massegraven som nå bare er etterlevninger etter massegraver har fått tak over seg og opplysende plakater som forteller hvor mange menneskerkropper som ble funnet hvor, hvem de var og hvor de er nå. Her finnes massegraver for menn, for kvinner, for barn og for soldater. Soldater som ikke adlød ordre måtte møte samme skjebne som fangene; døden.

Stedet fangene ble dumpet når de ankom killing Fields........

Stedet fangene ble dumpet når de ankom killing Fields........

En nydelig innsjø midt i alt det forferdelige!

En nydelig innsjø midt i alt det forferdelige!

Rester etter massegraver.......

Rester etter massegraver.......

Graven for ulydige soldater......

Graven for ulydige soldater......

Klesrester som stiger opp til overflaten fortsatt.......

Klesrester som stiger opp til overflaten fortsatt.......

Benrester som fortsatt dukker opp

Benrester som fortsatt dukker opp

Det magiske treet står midt på plassen. Treet er stort og grønt og ligner både på beskrivelser av ygdrasil i norønmytologi og livets tre i buddismen. Men det er ikke dette som gjør treet magisk.....det er det faktum at det kom musikk fra det. Og hvorfor kom det musikk fra treet? Fordi røde khmer hadde satt høytalere i det. Og hvorfor hadde de satt høytalere i treet? For å kamuflere lydene av mennesker som ble torturert og drept!

Det magiske treet....

Det magiske treet....

Menneneskene som ble drept på killing fields ble ikke skutt eller gasset. Ammunisjon var dyrt og fangene var ikke verdige pengene det kostet å ta livet av de med en kule. Istedenfor ble de slått og stukket med pinner. Ofte måtte de grave sin egen grav før de ble levende begravet.

Tre som ble brukt som torturredskap.....

Tre som ble brukt som torturredskap.....

Barn ble behandlet som filledukker. Da Choeung Ek ble oppdaget, var det en av soldatene som oppdaget noe uforklarlig på en trestamme. Etter å ha spurt overlevende og undresøkt de fysiske bevisene fant man ut at den uforklarlige substansen var blod, hud og hjernemasse. Og ikke nok med det; man fant også ut at restene stammet fra barn og spedbarn. “Killing tree” ble rett og slett brukt til å ta livet av små barn, ved å slå hodet deres gjentatte ganger mot trestammen til de ble bevisstløse, for så å putte dem i en massegrav og fylle igjen! Og hvorfor ble barna mishandlet; fordi foreldrene deres var tiltalt for forbrytelser de mest sannsynlig ikke hadde gjort. Og hvorfor var det så viktig å ta livet av disse uskyldige barna? “For å stoppe dem fra å vokse opp og kunne hevne foreldrenes død”.

Treet barn ble slått mot.......

Treet barn ble slått mot.......

Siste stopp på lydbokrunden var pagoden som er satt opp til minne over de grusomheter som har blitt begått mot befolkningen i Kambodsja av Kambodsjas befolkning. Her finnes sju etasjer med glassmontre hvor hodeskallene som er funnet i området er stilt ut. Hodeskallene er kategorisert etter alder og skaden de døde av. Pagoden er en hyllest til de døde og en påminnelse til de levende.

Minnespagode

Minnespagode

DSC_0187

DSC_0187

DSC_0213

DSC_0213

Pagode til minne om de som ble drept på Killing Fields

Pagode til minne om de som ble drept på Killing Fields

Utenfor Pagoden på Killing Fields

Utenfor Pagoden på Killing Fields

Ekte hodeskaller fra mennesker som ble ofre for Røde Khmer

Ekte hodeskaller fra mennesker som ble ofre for Røde Khmer

Dette var absolutt ingen “feel good” dag, men en dag vi vil huske lenge for dens sterke inntrykk. De forbrytelser som har blitt begått mot Kambodsjas befolkning er ikke unike. Lignende ting skjedde i Europa under 2. verdenskrig og lignende ting har skjedd og skjer fortsatt i diverse afrikanske land. Historien gjentar seg gang på gang.......siste bevis på dette var terrorhandlingene i Norge 22.juli! Når skal vi mennesker lære av feilene som har blitt begått tidligere slik at de ikke gjentas igjen og igjen og igjen?

DSC_0215

DSC_0215

Posted by annemona 02:24 Archived in Cambodia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Beklager manglende advarsel om sterke bilder i dette innlegget. Den opprinnelige advarselen ble borte i en kopieringsproses...... Håper ingen har blitt støtt - det er tross alt virkeligheten vi snakker om. Uansett; dere er herved advart!

by annemona

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint