A Travellerspoint blog

Phnom Penh

Den søte lille byen som er Kambodsjas hovedstad :-)

sunny 28 °C

Vi tilbrakte til sammen 7 dager i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, fordelt på to besøk. Dette var en by vi stortrivdes i og det var nesten litt trist å skulle dra videre. Phnom Penh er en stor by, men den er aldeles ingen storby. Her er høyblokker fraværende og gatene består stort sett av boder og markeder istedenfor kjøpesentre. Taxier er byttet ut med tuk - tuker og selv om det fantes både masing og tigging i stor skala så var det langt fra så ille som i Vietnam; tror rett og slett vi har blitt litt herdet - hehe!

Gate midt i hovedstaden.......fasinerende!

Gate midt i hovedstaden.......fasinerende!

Markedshallen i Phnom Penh

Markedshallen i Phnom Penh

Phnom Penh har et sjarmerende og yrende gateliv, bra restauranter (og selvfølgelig noen dårlige) fra diverse internationale kjøkken og en herlig atmosfære. Da vi ankom hovedstaden skulle et egentlig vært vannfestival her. Vannfestivalen varer i tre hele dager og medfører at alt stopper opp og gatene er pakket med mennesker. Festivalen var avlyst i år, grunnet den voldsomme flommen som har vært og den tragiske båtulykken under festivalen i fjord. Vi hadde aldeles ikke siktet på vannfestivalen og var fornøyd med det faktum at den var avlyst slik at ting gikk nesten som normalt. Med nesten som normalt mener jeg at vannfestivalen var mer tonet ned enn avlyst. Folk strømmet fortsatt til byen og kveldene inneholdt fyrverkeri og horder av mennesker i parkene; men dagliglivet stoppet i alle fall ikke opp og hele opptrinnet var festlig å få med seg :-)

Iiiiiiiiiiiis på swendsens :-)

Iiiiiiiiiiiis på swendsens :-)

Som så mange ganger før på denne turen så dumpet vi borti ting vi egentlig ikke siktet på, men som det er veldig morsomt å ha vært med på når man førstes er der; denne gangen var det Kambodsjas nasjonaldag :-) Gatene var farget røde og blå av landets flagg og menneskene gikk mann av huse for å feire. Her var det ikke snakk om barnetog, is og pølser slik vi er vant til, men grilling i parken og sosiale sammenkomster på kveldstid - så så veldig forskjellig fra hjemme var det tross alt ikke :-)

DSC_0008

DSC_0008

Helt normal gate i hovedstaden :-)

Helt normal gate i hovedstaden :-)

DSC_0014

DSC_0014

DSC_0018

DSC_0018

Ved vårt første besøk i Phnom Penh bodde vi på et hotell som var derevet av en nordmann. Her fikk vi nydelig norskinspirert mat (det var lenge siden sist!!) og møtte et hyggelig norsk par. Verden er ikke stor og det viste seg at de selvfølgelig kjente min gamle skoletannlege. Like rart hver gang vi møter nordmenn på turen - hehe - det er vi ikke vant til og det høres helt unaturlig ut når samtalen går på norsk når det er noen andre enn oss to involvert :-)

Munker på tur :-)

Munker på tur :-)

Ved vårt andre besøk i Kambodsjas hovedstad (etter fire dager på en øde øy) bodde vi på et nydelig lite hotell som var drevet av en fransk dame. Her hadde vi både utendørs basseng, god mat og noen søte små overbygde sofakroker hvor man kunne sitte å slappe av. Dessuten har vi kjøpt oss siste sesong av "True Blood" (tv-serie om vampyrer og annet overnaturlig dilldall :-) ) på DVD så vi koste oss med en episode hver kveld - selvkontroll har vi selvfølgelig så har tenkt å drøye sesongen ut over 12 kvelder siden sesongen har 12 episoder ;-)

DSC_0003

DSC_0003

Uavhengighetsmonumentet i ettermiddagssol :-)

Uavhengighetsmonumentet i ettermiddagssol :-)

Satte av en hel dag til å besøke kongepalasset. Dette palasset var fint og flott, men ikke i nærheten av så imponerende som det i Bangkok. Tror rett og slett vi begynner å bli litt blasert hva slike opplevelser angår og føler at vi har gjort det meste tidligere og sett noe finere et annet sted....er vel bare slik det blir når man har reist lenge og opplevd så mye!

DSC_0326

DSC_0326

DSC_0329

DSC_0329

DSC_0330

DSC_0330

DSC_0320

DSC_0320

DSC_0337

DSC_0337

Munken og alle hans damer :-p

Munken og alle hans damer :-p

DSC_0351

DSC_0351

DSC_0354

DSC_0354

DSC_0355

DSC_0355

DSC_0364

DSC_0364

DSC_0373

DSC_0373

Miniatur av Angkor Wat!

Miniatur av Angkor Wat!

Til og med fuglene lever i slått her nede - hehe!

Til og med fuglene lever i slått her nede - hehe!

DSC_0395

DSC_0395

Den hvite elefanten :-p

Den hvite elefanten :-p

Ellers ble det både handletur og sightseeing de andre dagene også. Markedshallen var en underlig innretning. Den så veldig morsom ut fra utsiden men hadde desverre alt for mange slitsomme selgere til å være gøy på innsiden. Vi hadde som jeg skrev tidligere også en dag hvor vi besøkte The Killing Fields og fengselet S - 21. I tillegg hadde vi en heldagsutflukt til en meget spesiell dyrehage som jeg skal skrive om i neste innlegg. Så......vi hadde det absolutt ikke kjedelig :-)

CSC_0219

CSC_0219

Markedshallen :-)

Markedshallen :-)

DSC_0260

DSC_0260

Vi hadde også en dag hvor vi tittet på byens monumenter; noe det forøvrig finnes mye av i Phnom Penh. Uavhengighetsmonumentet så imponerende ut i dagslys og ikke mindre imponerende i opplyst tilstand på kvelden. Det er selvfølgelig plassert midt i en rundkjøring, uten noen åpenbar grunn.....litt typisk for Kambodsja - hehe! Vennskapsmonument har de også satt opp. Monumentet symboliserer de tette båndene de har med Vietnam. Og så moret vi oss med alle kongebildene. Tror det er en Asia-ting; stooooore bilder av kongefamilien og særlig kongen. Helst med åttitalls briller og stygg dress med gullbroderier på hvor han ser alt annet enn sympatisk ut. Bildene finnes i et hvert hus og på ethvert gatehjørne. Det gøyeste med disse bildene er at de ser veldig så ordentlige på avstand, men dersom du går bak de ser du at de er laget av pappmasje og holdes oppe av vedavkapp; stilig ja ;-)

hehehe!

hehehe!

Uavhengighetsmonumentet

Uavhengighetsmonumentet

Utsmykking på port i hovedstaden

Utsmykking på port i hovedstaden

DSC_0282

DSC_0282

Pappmasje kongeutstilling - hehe!

Pappmasje kongeutstilling - hehe!

DSC_0297

DSC_0297

Vennskapsmonumentet; Kambodsja - Vietnam

Vennskapsmonumentet; Kambodsja - Vietnam

Ellers kan jeg opplyse om at julepynting, glitter og stas kommer like håpløst tidlig til Kambodsja som til Norge! Vi manglet lesestoff og tok dermed turen innom byens største bokhandel. Her ble vi møtt av et glorete juletre, betjening i nisseluer og "jingle bells" rungende på høytaleranlegget. Manglet både snø og kulde, men ellers var alt lagt til rette for litt julestemning i november:-)

Julepyntet butikk....i midten av november!

Julepyntet butikk....i midten av november!

Og så er det ei som har hatt bursdag siden jeg skrev sist :-) Gratulerer masse, masse, masse med 3 års dagen Vilde :-) Håper mamma laget verdens beste kake til deg og at du hadde en superrosa bursdagsfeiring :-)

Posted by annemona 06:46 Archived in Cambodia Comments (0)

The Killing Fields og S-21

Vårt første møte med Kambodsja!

sunny 29 °C

Bussturen fra Saigon i Vietnam til Phnom Penh i Kambodsja var en prøvelse hva det meste angår, men da vi først kom frem til bestemmelsesstedet ble alt så meget bedre :-) Vietnam var et tilbakelagt kapittel og vi var mer enn klare for nye opplevelser.

Den lokale bussen :-)

Den lokale bussen :-)

Første hele dagen i Kambodsjas hovedstad ble brukt til å besøke minnesmerkene etter røde Khmers herjinger i landet. Jeg snakker da om The killing fields og S-21, hvor utallige mennesker måtte bøte med livet under røde khmers regime.

Paradoks!!!

Paradoks!!!

DSC_0219

DSC_0219

Tuol Sleng Genocide Museum; S - 21; Dagens første stopp var den tidligere skolen som ble omgjort til torturkammer og fengsel. For å gjøre en lang og komplisert historie kort; Røde Khmer var en kommunistisk organisasjon, ledet av Pol Pot. Partiet ble dannet allerede i 1951 og kuppet makten i Kambodsja i 1975. Røde Khmer styrte landet i kun fire år, men klarte på den korte tiden å gjøre utenkelig skade på landets befolkning.

Her fantes en gang et trygt klasserom.....

Her fantes en gang et trygt klasserom.....

Blokk B på S21

Blokk B på S21

Pol Pot var en meget paranoid mann, og etter at han hadde kommet til makten var han kontinuerlig redd for å miste den igjen. Han så på alle som var istand til å tenke selv som en trussel. Han var redd for mytteri og motkupp....og hva gjorde han med dette? Han fengslet rett og slett alle han så som en trussel. Og hvordan rettferdiggjorde han fengslingene? Han torturerte fangene til de tilsto forbrytelser de ikke hadde begått. En mann gikk så langt som å tilstå “jeg er ikke et menneske....jeg er et dyr....”, for så å signere. Mens en annen tilsto at han hadde blitt CIA agent alleredde som 12 åring og at hans far hadde mottatt bestikkelser mot at CIA fikk kjøpe gutten!

Her bodde fangene........

Her bodde fangene........

Ingen nåde......

Ingen nåde......

S - 21; Security prison 21, var stedet alle disse selvtenkende og dermed “truende” menneskene ble tatt med til. De tidligere klasserommene ble omdannet til fengselsceller og torturkamre. I dag står det fortsatt modeller av disse cellene på museumsdelen.....og la meg si det sånn; de var pitte, pitte, pitte små! I tillegg til at fangene bodde på umenneskelig liten plass, ble de ilagt fotlenker, måtte sove på gulvet eller i seng uten madrass og måtte gjøre fra seg inne på cellen - i en liten blikkboks.

Rekonstruksjon av hvordan murstenscellene så ut.....

Rekonstruksjon av hvordan murstenscellene så ut.....

Celle på celle på celle.......

Celle på celle på celle.......

Røde Khmer hadde en merkelig ordenssans og brukte denne til å dokumentere hver eneste fange som kom inn i fengselet - og det var mange! Ved ankomst ble hver og en tatt bilde av mens de satt i en stol som var konstruert slik at den holdt hodet til fangen på plass. Hver fange fikk et nummer og skulle aldri mer tiltales ved navn. Deretter måtte fangen sette seg ned å skrive sin livshistorie; fra fødsel til arrestasjon. Fangen fikk så tilbud om å tilstå sine ugjerninger og angi venner og bekjente for å få mildere straff (denne straffereduksjonen fant selvfølgelg aldri sted....). Ingen tilståelse førte til tortur. Alle skulle tilstå ett eller annet og enhver tilståelse skulle ned på papir og undertegnes av “kjeltringen”. Ca 20.000 fanger var innom S - 21 de fire årene røde khmer styrte Kambodsja.......7 overlevde!

Maskin de brukte for å ta bilde av fangene.....

Maskin de brukte for å ta bilde av fangene.....

Burde ikke du vært hjemme å lekt med vennene dine??

Burde ikke du vært hjemme å lekt med vennene dine??

Også de døde skulle dokumenteres......

Også de døde skulle dokumenteres......

Rad på rad på rad med bilder av de drepte.......

Rad på rad på rad med bilder av de drepte.......

Fotlenker og døde mennesker!!!!

Fotlenker og døde mennesker!!!!

Røde Khmer var som nevnt tidligere meget paranoide, noe som førte til at alle og enhver kunne bli arrestert. Du var i faresonen dersom du hadde en bra jobb (som lærer eller bankansatt), gav uttrykk for dine meninger, hadde feil religion eller rett og slett bare var på feil sted til feil tid. Tilståelsene gjaldt ofte spionasje, motstandskamp og kontakt med utenlandske mennesker som igjen kunne linkes til spionasje. Det var dessuten ikke bare menn som ble fengslet - det gjorde også kvinner og barn. I ettertid antar man at det var svært få av fangene som faktisk var skyldige i de forbrytelser de var tiltalt og henrettet for.

Alder ingen hindring for fengsling og drap.......

Alder ingen hindring for fengsling og drap.......

En av de drepte....hvor gammel tror dere denne lille tassen er?

En av de drepte....hvor gammel tror dere denne lille tassen er?

Den gjennomsnittlige fange tilbrakte 2 - 3 mnd i fengselet. Fangene ble torturert daglig, fikk fire skjeer ris å spise to ganger daglig og ble frarøvet søvn flere ganger i uken. Mange holdt ut lenge før de tilsto, men alle gav etter til slutt. Torturmetodene var mange og inneholdet ofte vann, varme objekter, kveling, utdragning av fingernegler, elektrosjokk, eller en blanding av alle disse. Fangene ble torturert til de svimte av, for så å bli hengt etter bena i en galge med hodet dinglende i kaldt vann; dette var en effektiv metode for å vekke fangene igjen så torturen kunne fortsette. Mange kvinner ble voldtatt under avhørene, selv om dette ikke var lov etter fengselsreglene. Etter at fangene hadde tilstått sine påståtte ugjerninger, måtte de bøte med livet. Til å begynne med ble fangene drept og begravet i området rundt S- 21, men ettersom de gikk tom for gravplasser etter det første året, begynte de å ta fangene med til Choeung Ek for å henrette og begrave dem der istedenfor. Choeung Ek er en av The Killing Fields og jeg skal fortelle mer om dette forferdelige stedet senere i innlegget.

Torturredskaper......

Torturredskaper......

Hodeskallene har fortsatt bind for øynene!

Hodeskallene har fortsatt bind for øynene!

Torturredskap!

Torturredskap!

Den siste dagen i røde khmers regime fantes det fortsatt 14 levende fanger på S - 21 - disse var dessverre ikke levende lenger da vietnamesiske tropper stormet fengselet. Likene av de 14 menneskene lå ved eller oppå sengen sine, uten klær og med bind for øynene. Det finnes i dag en gravplass med 14 hvite kister utenfor S - 21 fengslet til minne om disse 14 som var så nære å overleve oppholdet i dette forferdelige fengslet.

Ett av stedets siste 14 ofre slik de ble funnet........

Ett av stedets siste 14 ofre slik de ble funnet........

Gravene til S21s 14 siste ofere.....

Gravene til S21s 14 siste ofere.....

Fangevokterne ved fengslet var ofte unge bondesønner; noen av dem gjorde det de gjorde for å overleve, noen gjorde slemme ting fordi de likte det, mens andre risikerte sitt eget liv ved å ikke følge ordre om tortur og drap. De var kun mennesker i en presset situasjon som gjorde det som krevdes av dem for å overleve. Men; ondskapen på S - 21 har fått sine ansikter. Etter at vietnameserne invaderte Kambodsja og tok makten fra røde khmer i 1979 ble flesteparten av fengslets hovedpersoner fanget. De ble fengslet og sitter fortsatt i fengsel i påvente av dom. Rettssakene er nå endelig i gang - etter over 30 års venting. Fengslets direktør må nå stå for retten tiltalt for bla. folkemord, raseforfølgelse og tortur. Hans svigerinne som også er tiltalt for de samme forbrytelser (nei....kvinner var ikke bedre enn menn hva dette folkemordet angikk) slipper rettssak da hun har sonet mange år i fengsel allerede og i dag har blitt senil. Er vel unødvendig å si at jeg håper de alle får livstidsdommer!

Ondskapen har fått et ansikt!

Ondskapen har fått et ansikt!

Kvinner er akkurat like onde som menn!

Kvinner er akkurat like onde som menn!

Hun slipper unna....fordi hun har blitt senil!

Hun slipper unna....fordi hun har blitt senil!

Fengslet er i dag gjort om til museum og minnesmerke over folkemordet som fant sted i Kambodsja fra 1975 til 1979. Det var en helt spesiell følelse å gå rundt inne i bygningen som betydde slutten for så mange mennesker. Her fikk vi se torturredskaper, rekonstruksjoner av fangeceller og rekke på rekke med bilder av ofrene. Her fantes bilder av levende, døde, gamle, unge, menn, kvinner og barn.....og rekken med bilder ville ingen ende ta. Hele fengslet var og er fortsatt svøpt i et nett av piggtråd; ikke for å hindre fangene i å rømme, men for å hindre dem i å ta selvmord før de fikk tilstått forbrytelsen de var tiltalt for! Tenk at alt dette skjedde bare 5 år før vi ble født!

DSC_0108

DSC_0108

The Killing Fields; var vårt andre og siste stoppested for dagen. The Killing Fields er en samlebetegnelse på steder i Kambodsja hvor et stort antall mennesker ble drept og begravet under Pol Pots regime. Choeung Ek som vi besøkte i dag er ett av disse stedene. I dag er stedet et minnesmerke over alle de som ble drept. Ved ankomst fikk vi utdelt en lydbok med stedets og de overlevende menneskenes historie.

Lydbokomvisning på et grusomt sted......

Lydbokomvisning på et grusomt sted......

Fra 1975 til 1979 var Røde Khmer ansvarlige for over 2 millioner dødsfall i Kambodsja. Noe som betyr at i løpet av fire små år hadde en eneste organisasjon med en eneste sinnsyk leder tatt livet av over 20 % av Kambodsjas befolkning - og det på en meget grusom måte.

Rad på rad og hylle på hylle med hodeskaller....

Rad på rad og hylle på hylle med hodeskaller....

Da killing fields ble oppdaget, fant man massegraver som inneholdt flere hundre mennesker hver. Så langt har man funnet 20.000 slike massegraver i Kambodsja og man er langt fra sikker på at man har funnet alle. Det finnes både overlevende mennesker og materielle bevis etter dette folkemordet og disse historiene og bevisene er nå satt sammen til et slags museums minnesmerke for opplysning og ettertanke.

Massegrav

Massegrav

Massegravene ved Choeung Ek er i dag gravd ut og det er bare hullene i bakken igjen. Det har seg imidlertid slik at klesfiller, tenner, beinsplinter og andre rester fortsatt dukker opp rundt gravstedene etter kraftig regnvær. Massegraven som nå bare er etterlevninger etter massegraver har fått tak over seg og opplysende plakater som forteller hvor mange menneskerkropper som ble funnet hvor, hvem de var og hvor de er nå. Her finnes massegraver for menn, for kvinner, for barn og for soldater. Soldater som ikke adlød ordre måtte møte samme skjebne som fangene; døden.

Stedet fangene ble dumpet når de ankom killing Fields........

Stedet fangene ble dumpet når de ankom killing Fields........

En nydelig innsjø midt i alt det forferdelige!

En nydelig innsjø midt i alt det forferdelige!

Rester etter massegraver.......

Rester etter massegraver.......

Graven for ulydige soldater......

Graven for ulydige soldater......

Klesrester som stiger opp til overflaten fortsatt.......

Klesrester som stiger opp til overflaten fortsatt.......

Benrester som fortsatt dukker opp

Benrester som fortsatt dukker opp

Det magiske treet står midt på plassen. Treet er stort og grønt og ligner både på beskrivelser av ygdrasil i norønmytologi og livets tre i buddismen. Men det er ikke dette som gjør treet magisk.....det er det faktum at det kom musikk fra det. Og hvorfor kom det musikk fra treet? Fordi røde khmer hadde satt høytalere i det. Og hvorfor hadde de satt høytalere i treet? For å kamuflere lydene av mennesker som ble torturert og drept!

Det magiske treet....

Det magiske treet....

Menneneskene som ble drept på killing fields ble ikke skutt eller gasset. Ammunisjon var dyrt og fangene var ikke verdige pengene det kostet å ta livet av de med en kule. Istedenfor ble de slått og stukket med pinner. Ofte måtte de grave sin egen grav før de ble levende begravet.

Tre som ble brukt som torturredskap.....

Tre som ble brukt som torturredskap.....

Barn ble behandlet som filledukker. Da Choeung Ek ble oppdaget, var det en av soldatene som oppdaget noe uforklarlig på en trestamme. Etter å ha spurt overlevende og undresøkt de fysiske bevisene fant man ut at den uforklarlige substansen var blod, hud og hjernemasse. Og ikke nok med det; man fant også ut at restene stammet fra barn og spedbarn. “Killing tree” ble rett og slett brukt til å ta livet av små barn, ved å slå hodet deres gjentatte ganger mot trestammen til de ble bevisstløse, for så å putte dem i en massegrav og fylle igjen! Og hvorfor ble barna mishandlet; fordi foreldrene deres var tiltalt for forbrytelser de mest sannsynlig ikke hadde gjort. Og hvorfor var det så viktig å ta livet av disse uskyldige barna? “For å stoppe dem fra å vokse opp og kunne hevne foreldrenes død”.

Treet barn ble slått mot.......

Treet barn ble slått mot.......

Siste stopp på lydbokrunden var pagoden som er satt opp til minne over de grusomheter som har blitt begått mot befolkningen i Kambodsja av Kambodsjas befolkning. Her finnes sju etasjer med glassmontre hvor hodeskallene som er funnet i området er stilt ut. Hodeskallene er kategorisert etter alder og skaden de døde av. Pagoden er en hyllest til de døde og en påminnelse til de levende.

Minnespagode

Minnespagode

DSC_0187

DSC_0187

DSC_0213

DSC_0213

Pagode til minne om de som ble drept på Killing Fields

Pagode til minne om de som ble drept på Killing Fields

Utenfor Pagoden på Killing Fields

Utenfor Pagoden på Killing Fields

Ekte hodeskaller fra mennesker som ble ofre for Røde Khmer

Ekte hodeskaller fra mennesker som ble ofre for Røde Khmer

Dette var absolutt ingen “feel good” dag, men en dag vi vil huske lenge for dens sterke inntrykk. De forbrytelser som har blitt begått mot Kambodsjas befolkning er ikke unike. Lignende ting skjedde i Europa under 2. verdenskrig og lignende ting har skjedd og skjer fortsatt i diverse afrikanske land. Historien gjentar seg gang på gang.......siste bevis på dette var terrorhandlingene i Norge 22.juli! Når skal vi mennesker lære av feilene som har blitt begått tidligere slik at de ikke gjentas igjen og igjen og igjen?

DSC_0215

DSC_0215

Posted by annemona 02:24 Archived in Cambodia Comments (1)

Cao Dai templet og Cu Chi tunellene utenfor Saigon

Et siste sprell i Vietnam før Kambodsja står for tur :-)

semi-overcast 27 °C

Turen gikk videre fra Nha Trang med tog til Saigon, eller Ho Chi Minh City som stedet har blitt omdøpt til ære for Vietnams folkehelt Ho Chi Minh. Ja; tiden er kommet for å fortelle historien om den mye omtalte herremannen, men ikke før senere i dette innlegget. Togturen tok ca 6 timer; heldigvis hadde vi vestlige forran oss denne gangen og det var mye å se på langs togskinnene. Vi var alikevel veldig happy når vi kom frem til Saigon og var ikke noe mindre happy over å få et rom på “Beautiful Saigon II” midt i backpackerstrøket. Rommet var langt fra det fineste vi har hatt på turen, men langt fra det verste heller.

Saigon er en storby med over 5 millioner innbyggere. Vi var litt skeptiske på forhånd, siden alle vi hadde snakket med om temaet sa at Saigon var mer slitsom enn Hanoi. Siden vi absolutt ikke likte Hanoi gledet vi oss ikke akkurat til denne byen. Men nok en gang ble vi positivt overrasket; gatene var stillere, selgerne var færre og byen inneholdt både ordentlige butikker med prisede varer og ordentlige spisesteder! Det krydde fortsatt av mennesker, men stedet var mye behageligere enn hovedstaden; det var til og med mulig å gå på fortauet på utvalgte steder :-)

Dagsutflukt til tunellsystem og merkelig kirke.
Siden vi ikke hadde så mye tid i Saigon, bestemte vi oss for å bli med på gruppetur til stedets to turistattraksjoner. Var busstur med meget engasjert guide. Vår kjære guide var stolt av sin noe broken english og snakket ustoppelig. Tror aldri jeg har lært så mye unyttig på så kort tid - hehe! Og for å gjøre det helt klart; vi snakker om seks timer busstur med kontinuerlig infostrøm via mikrofon! Men; han kunne sine saker og noe var tross alt spennende :-)

For en arkitektur!!

For en arkitektur!!

Cao Dai tempelet; turens første stopp var Cao Dai tempelet ca tre timer utenfor Saigon. Templet, eller kirken, er et merkelig syn fra utsiden, enda merkeligere fra innsiden og religionen er for sikkerhets skyld en blanding av alle verdens religioner. Menigheten (eller sekten kan man vel si....) har åpnet dørene til sine messer for å vise offentligheten hva de holder på med. Vi fikk ikke delta på messen, men beskuet hendelsen fra et galleri inne i templet.

For et byggverk!!!

For et byggverk!!!

DSC_0008

DSC_0008

Selve templet er gedigent og bygget som en sammensetning av tre religiøse hovedrettninger; to parallelle tårn som i den katolske kirken, et tårn med statuer fra buddhismen og ett tårn midt på med drage som symboliserer hinduismen. Dragen står på toppen av en jordklode, noe som betyr at religionen omfavner alt og sikter på å “frelse” hele verden i sin tro.

DSC_0104

DSC_0104

Det altseende øyet

Det altseende øyet

Inni er templet helt annerledes enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Her er søylene formet som drager, taket skal se ut som himmelen, med skyer og stjerner. Gulvet består av millioner av små fliser og alteret utgjøres hovedsaklig av en jordklode med et øye på; det altseende øyet. Religionen tror på alle guder fra alle religioner, men ser på dem mer som profeter enn guder. Hovedguden som står over alle andre guder, eller profeter, er himmelen. Himmelen ser og styrer alt. Fascinerende!

Drager i lange baner

Drager i lange baner

DSC_0016

DSC_0016

Den største guden av dem alle!

Den største guden av dem alle!

DSC_0040

DSC_0040

Kirken vi besøkte er hovedsete for Caodaismen. Religionen har i dag kirker og trossamfunn over store deler av verden - hovedsaklig grunnlagt av vietnamesiske båtflyktninger. Jeg hadde ikke hørt om hverken denne religionen eller noe lignende den tidligere, noe som gjorde det ekstra spennende å besøke kirken.

På besøk i den mest spesielle kirka vi har vært i noen gang!

På besøk i den mest spesielle kirka vi har vært i noen gang!

Bønn og tilbedelse finner sted i Cao Dai kirken fire ganger daglig; hver sjette time. Altså ved midnatt, seks på morgenen, midt på dagen (kl tolv) og klokken seks på ettermiddagen. Det var messa midt på dagen vi fikk beskue. Var en helt merkelig stemning der inne; først kom de høye herrer; de religiøse lederne i sine gule, røde og blå kapper. De var flinke byggherrer, og menn med andre positive (for sekten) egenskaper. Deretter kom menigheten togende inn; alle kledd i hvitt. Mennene til høyre og damene til venstre med en indre rangordning. Alle damene hadde oppsatt hår og lang hvit kjole. Inntogingen i kirken ble akkompagnert av unge jenter som sang/ hummet oppe på galleriet. Med unntak av sangen var det helt stille inne i kirken under seremonien. Etter hint i sangen utførte tilhengerne et gjentagende rituale, hvor de satte seg ned på kne, gjorde korsets tegn og tilba; og alt foregikk synkront som en nøye innøvd dans. Fascinerende! - ett sted jeg absolutt ikke angrer på at jeg brukte en halv dag av mitt liv på å besøke!

DSC_0019

DSC_0019

DSC_0051

DSC_0051

Prosesjon på vei opp kirkegulvet

Prosesjon på vei opp kirkegulvet

DSC_0057

DSC_0057

DSC_0062

DSC_0062

DSC_0070

DSC_0070

DSC_0072

DSC_0072

DSC_0073

DSC_0073

DSC_0084

DSC_0084

Massesugesjon??

Massesugesjon??

Koret i farta

Koret i farta

Bønnetid!

Bønnetid!

Den katolske delen av kirketemplet

Den katolske delen av kirketemplet

En forenklet beretning om Ho Chi Minh og hvordan Saigon ble hetende Ho Chi Minh City;
Nå har jeg kråket om Ho Chi Minh i så mange innlegg at det er på høy tid å fortelle hvorfor denne skjeggete mannen er så viktig for Vietnameserne. Da Vietnam delte seg i Nord og Sør Vietnam var dette hovedsaklig fordi den ene delen ville være kommunistisk, mens den andre delen ville være republikk. Kommunistiske Kina støttet nordvietnam, mens frisinnede Frankrike støttet sørvietnam. Mens Japan kom inn i bildet på et eller annet tidspunkt og rappet deler av landet. Nord og sør fungerte bokstavelig talt som to separate land med hver sin hovedstad, hver sin leder og her sin ideologi. Det eneste de måtte samarbeide om var økonomi, noe som førte til mange problemer.

DSC_0085

DSC_0085

Ho Chi Minh blir sett på som landsfaderen og Vietnams frelser. Hans egentatte navn betyr “den som opplyser” og han var en ivrig kommunist. Vår venn studerte utenlands i åtte år, før han kom tilbake og ble bl.a. statsminister i nord - vietnam og leder frigjøringen fra Japan. Ho Chi Minh var også den som satte i gang vietnamkrigen. Krigen som hadde til formål å forene nord og sør og gjøre begge kommunistiske. Ho døde under Vietnamkrigen og fikk aldri se utfallet av den.

Kirketempel besøk :-)

Kirketempel besøk :-)

Landshelten ønsket selv å bli kremert, men siden han var blitt en så stor folkehelt ble hans døde kropp balsamert og lagt i et mausoleum i Hanoi; mausoleumet ligner på kommunismens leder og Ho sitt store forbilde, Lenin sitt meusoleum. Den balsamerte mumien kan sees den dag i dag, men vår venn var på ferie (restaurering) i Russland da vi var i Vietnam, så det ble ingen mumie på oss! For å hedre den døde landshelten ytterligere, ble Sør - Vietnams tidligere hovedstad Saigon omdøpt til Ho Chi Minh City i 1975. Sammen med det faktum at Ho faktisk betegnes som en landshelt, er dette et stort mysterium for meg og min logiske sans. 1) Vietnamesere flest er i dag glade for å slippe sentrale punkter fra kommunismen som å ikke kunne eie sitt eget hus, gård eller fabrikk, samtidig som de hedrer han som introduserte dem for kommunismen. 2) De kaller mannen som startet krigen som drepte utallige vienamesere og sendte like mange på flukt for landsfaderen. 3) Vietnamesere sier de elsker Ho Chi Minh, men kaller selv Ho Chi Minh city som har fått sitt navn til ære for denne elskede fyren, for Saigon. 4) Og bare for å gjøre det hele enda litt mer kvalmt og merkelig så omdøper de byen som var hovedsetet for kommunismens motstandsbevegelse til ære for kommunismens forkjemper (og forøvrig selvoppnente og ikke internationalt anerkjente statsleder). Makan!

Cu Chi tunellene; tunellsystemet Cu Chi utenfor Saigon ble bygget av Vietcong under vietnamkrigen. Etter at Ho Chi Minh hadde startet borgerkrig i 1953 for å gjøre hele Vietnam kommunistiske, blandet USA seg inn i 1963. Innblandingen skyldtes (offisielt....) at amerikanerne ikke ville at kommunismen skulle overta verden. Cu Chi tunellene ligger i et område som heter Goti. Amerikanerne var redde for Goti-området fordi de ikke fikk noe tak på det. Dermed bombet de stedet sønder og sammen og gjorde det om til “dead mans land”. Befolkningen i området var derimot ikke klare til å overgi seg til amerikanerne - istedenfor rømte de under bakken. Sammen med Vietcong (geriljaen) bygget de et fantastisk underjordisk samfunn bestående av huler og tuneller.

Modell av hvordan undergrunnssystemet ser ut

Modell av hvordan undergrunnssystemet ser ut

Bomber som falt i området.

Bomber som falt i området.

Et skap fullt av dødelige våpen!

Et skap fullt av dødelige våpen!

Tunellene var 200 meter lange og inneholdt huler på to nivåer - 3 og 10 meter under bakken. Hulerommene var små, men inneholdt alt nødvendig; sykestue, kjøkken, møterom, soverom og våpenlager. Alle åpninger var skjult og luftehull ble kamuflert, røyk fra kjøkkenet ble ledet bort fra hulene og kom opp av bakken på et annet sted. De hadde “innlagt vann” og kunne oppholde seg i hulene en hel dag eller mer om nødvendig. I tillegg til huler og tuneller inneholdt området skjulehull for soldatene og voldgraver som hadde forbindelser til hulene samt en rekke hjemmesnekrede feller som var designet for å skade eller drepe fienden. Fantastisk!

DSC_0135

DSC_0135

DSC_0191

DSC_0191

Bambusrør blir en bra dusj ja!

Bambusrør blir en bra dusj ja!

Sykestue under bakken

Sykestue under bakken

Nam, nam; tradisjonell Khmer mat og varm te

Nam, nam; tradisjonell Khmer mat og varm te

Vietcong var ufattelig utspekulerte og umenneskelige i sin krigføring. I historien til vår guide virker det som om geriljaen glemte at det var andre vietnamesere de opprinnelig kriget mot og gikk over til å kun slåss mot amerikanere. Uansett; geriljaen rekrutterte unge jenter og gutter. De lagde nye våpen ut av gamle ved å bla. bruke deler av udetonerte amerikanske bomber til å lage krutt til egne skytevåpen. De ikledde seg falne amerikanske soldaters klær og vasket seg med amerikansk såpe for at amerikansktrente sporhunder skulle gjenkjenne lukten av dem som vennlige og gå rett forbi. De brukte eremitt-tuer som luftehull og snudde stroppene i sandalene slik at det skulle se ut som de gikk motsatt vei av hva de virkelig gjorde - utrolig oppfinnsomt. Hadde man drept en amerikaner ble man utropt til kriger og hadde man drept flere ble man en landshelt.

Luftekanal!

Luftekanal!

Noen som tror de får plass nedi dette hullet??

Noen som tror de får plass nedi dette hullet??

Skjulehull i bakken.

Skjulehull i bakken.

Der tråkket noen på en gressflekk i skogen........

Der tråkket noen på en gressflekk i skogen........

........og der ble noen spiddet og forgiftet ja......

........og der ble noen spiddet og forgiftet ja......

Nedgang rett fra skyttergrav

Nedgang rett fra skyttergrav

Nedgang til hulesystemet

Nedgang til hulesystemet

Alle gutters drøm ;-)

Alle gutters drøm ;-)

Demonstrasjon av diverse feller

Demonstrasjon av diverse feller

Her utvinnes det krutt fra en bombe

Her utvinnes det krutt fra en bombe

Sko som ble brukt under geriljakrigen

Sko som ble brukt under geriljakrigen

Uansett hvor mye de glemte grunnen til krigen og uansett hvor edelt eller ikke edelt målet deres var, så kan man ikke gjemme det faktum at deres krigføring var oppfinnsom og effektiv. Det var spennende å krype rundt i de underjordiske gangene, kun 35 år etter at de ble brukt som tilfluktsted under en blodig krig. Gangene er gjort større for turistene, men de er fortsatt meget trange og det er bare så vidt plass til å gå der dersom vi gikk sammenkrøket - endelig var det positivt å være lav - hehe! Klaustrofobisk følelse.

Da bærer det under bakken!

Da bærer det under bakken!

På tur inne i tunellsystemet :-)

På tur inne i tunellsystemet :-)

Trangt sa du??

Trangt sa du??

Etter 23 dager på reisefot nedover Vietnams kyst er det nå på tide å si farvell til det masete landet som vi etterhvert har lært å sette pris på for sin særegne sjarm. Neste stopp er Phnom Penh, Kambodsjas hovedstad. Nytt land; nye muligheter :-)

Posted by annemona 06:35 Archived in Vietnam Comments (0)

Nha Trang

Et kort lite innlegg fra et søtt lite sted :-)

semi-overcast 30 °C

Nha Trang er vaneligvis en travel by full av turister, men siden vi var heldige å traff stedet utenfor sesong var det ikke mange turister her. Før vi dro ned hit fikk vi kommentarer som “dere må virkelig like regn”, “pass dere så dere ikke drukner” og “huff, der er det mange turister”. Til alle dere som mente noe negativt om Nha Trang har jeg bare to ting å si; 1) dette var ett av de beste stedene vi var på hele vietnam delen av turen vår - stedet var superfint og det var få turister sammenlignet med andre steder vi har vært.. 2) Med unntak av en regnskur da vi ankom byen, hadde vi fint vær hele tiden mens vi oppholdt oss i Nha Trang.

DSC_0211

DSC_0211

DSC_0216

DSC_0216

Gåtur på stranda :-)

Gåtur på stranda :-)

DSC_0224

DSC_0224

KrabbeLars!

KrabbeLars!

Vi hadde opprinnelig bestillt to netter på CarpeDM hotell. Stedet er helt nytt og drevet av en belgier med navn Danny. Hotellet anbefales på det sterkeste :-) Siden hotellet var fantastisk og området enda bedre så valgte vi å bli dobbelt så lenge. Hadde noen late dager på stranda, tittet på byen, gikk på handletur uten særlig hell og tilbragte deilige kvelder på terrassen mens vi leste bøker, drakk vin og så på solnedgangen :-) Vi spiste tysk snitzel og herlig indisk korma mens vi nøt henholdsvis en god øl og hadde utsikt til havet mens vi satt på en uteplass ved stranda opplyst av fakler - ikke værst til å være en helt alminnelig novemberkveld :-)

Frigjøringsmonumentet

Frigjøringsmonumentet

Aner ikke hva dette bygget er.....tok bare bilde for sikkerhets skyld :-p

Aner ikke hva dette bygget er.....tok bare bilde for sikkerhets skyld :-p

Deilig frukt til lunch på en strandkaffe i Nha Trang :-)

Deilig frukt til lunch på en strandkaffe i Nha Trang :-)

DSC_0246

DSC_0246

Utsikt fra verandaen vår!

Utsikt fra verandaen vår!

Nha trang er et sted jeg absolutt vil anbefale til alle som skal til Vietnam. Men husk å bomme på turistsesongen :-)

DSC_0255

DSC_0255

Nydelig strand i Nha Trang :-)

Nydelig strand i Nha Trang :-)

Vinkos på terrassen :-)

Vinkos på terrassen :-)

Og selvfølgelig; Gratulerer med dagen alle fedre :-D

Solnedgang!!!!

Solnedgang!!!!

Posted by annemona 03:24 Archived in Vietnam Comments (0)

My Son

Dagsbesøk ved historiske ruiner :-)

semi-overcast

En times tid utenfor Hoi An ligger My Son. My Son er i denne sammenheng ikke et engelsk ord og betyr derfor aldeles ikke “min sønn” på norsk. Istedenfor er det et vietnamesisk ord som rett oversatt betyr “vakkert fjell”. My Son er et område med temperuiner, som ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1999 - og det med god grunn! - stedet er rett og slett fortryllende fantastisk!

DSC_0009

DSC_0009

My Son var tidligere et religiøst høysete med over 70 imponerende byggverk, men....som mye annet i Vietnam ble dette historiske stedet ødelagt under vietnamkrigen. Da amerikanerne bombet som verst trengte de et sted å dumpe ubrukte bomber før flyene returnerte til basen sin. Amerikanerne måtte dermed finne et ubebodd område som kunne virke som “fri slipp sone”. Den siste kongen i Champa dynastiet (det dynastiet som bygget byggverkene i My Son) hadde abdisert for lenge siden og området rundt de religiøse byggverkene var ubebodd. “Perfekt!”, erklærte amerikanerne og slapp de ubrukte bombene sine her. Som du sikkert har gjettet for lenge siden så er mesteparten av dette imponerende stedet totalt ødelagt. Det finnes i dag flere bombekratere og overgrodde murstenshauger enn det finnes gjenstående byggverk. Men de få byggverk som står igjen er til gjengjeld imponerende nok for dem alle.

DSC_0001

DSC_0001

DSC_0005

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0006

DSC_0013

DSC_0013

DSC_0014

DSC_0014

DSC_0015

DSC_0015

DSC_0030

DSC_0030

DSC_0031

DSC_0031

DSC_0038

DSC_0038

DSC_0041

DSC_0041

My Son ble bygget på 1300-tallet og den dag i dag vet man ikke helt hvordan. Man kan se at byggematerialet er murstenaktige og man har kommet frem til at murstenene trolig er laget av sandsten. Men her slutter all viten. Ekspert på ekspert har analysert, prøvd og feilet. Man hadde en teori om at byggverkene i My Son besto av sandstensblokker som var satt sammen ved hjelp av kvae, men denne teorien ble effektivt motbevist da det ble for varmt til kvaen i solsteken og forsøksmodellen raste sammen. Ikke en gang materialet i byggestenene er man helt sikre på. Dette grunnet at man har brukt sandstensblokker for å bygge opp igjen halvraste vegger. Det i seg selv er ikke så rart. Det som er rart er derimot at de nye sandstenblokkene som ikke er mer enn 50 år gamle har erodert og fått mose på seg. De byggestenene som er over syv hundre år gamle er derimot helt mosefrie på innsiden. Man har også forsøkt å sende blokkene til analyse hos noen som er kjent for å ha peiling på gamle bygg; nærmere bestemt til forskere på et laboratorium i Italia. Men selv ikke deres undersøkelser var i stand til å kaste nytt lys over saken. Så; ingen har egentlig peiling på hva, hvordan og hvorfor.......noe som gjorde hele stedet enda litt mer spennende for min del :-)

DSC_0043

DSC_0043

DSC_0044

DSC_0044

DSC_0045

DSC_0045

DSC_0050

DSC_0050

DSC_0052

DSC_0052

DSC_0055

DSC_0055

DSC_0058

DSC_0058

DSC_0063

DSC_0063

DSC_0064

DSC_0064

DSC_0065

DSC_0065

DSC_0073

DSC_0073

DSC_0074

DSC_0074

DSC_0091

DSC_0091

DSC_0092

DSC_0092

DSC_0098

DSC_0098

DSC_0100

DSC_0100

DSC_0105

DSC_0105


Noen som ser hvilken del av veggen som er ny og hvem som er gammel???

DSC_0110

DSC_0110

DSC_0115

DSC_0115

DSC_0131

DSC_0131

DSC_0139

DSC_0139

DSC_0141

DSC_0141

DSC_0151

DSC_0151

DSC_0153

DSC_0153

Rast tempel under tak - hehe!

Rast tempel under tak - hehe!

DSC_0165

DSC_0165

DSC_0136

DSC_0136

Vandret rundt her inne og pustet inn fortidens mysterier før turen gikk videre med elvebåt tilbake mot Hoi An. Hadde en pitstop på veien hvor vi fikk se produksjonen av lokal handycraft og båtbyggerkunst. Nå skal det sies at en grønn slange fikk mer oppmerksomhet enn båtbyggingen, noe som passet meg veldig så bra siden alle forsvant fra det stedet jeg prøvde å ta bilde av :-) Å kjøpe en helt ny håndlaget trebåt med motor og det hele kostet den nette sum av 30.000 kroner.....så vi vurderte å kjøpe en og kjøre tilbake til Norge i den, men lot være - hehe! Vi fikk også en innføring i hvordan de lager noen spesielle tredekorasjoner som selges overalt i Vietnam. Kort fortalt inneholder det en trebit, sag, illeluktende tjærelim, skjell, knuste eggeskall, lakk, slitne ben og såre fingre. Fasinerende hvor syke stillinger disse menneskene kan sitte i mens de jobber! Jeg synes ikke ressultatet ble særlig fint, men noen liker det tydeligvis for produksjon og salg var meget stor.

Tresponlampe noen??

Tresponlampe noen??

DSC_0179

DSC_0179

Et kunstverk i utskjært tre!!!

Et kunstverk i utskjært tre!!!

DSC_0182

DSC_0182

DSC_0184

DSC_0184

Det ferdige produktet - litt harry, men veldig imponerende!

Det ferdige produktet - litt harry, men veldig imponerende!

Her lages det kunst av plankebiter og knuste skjell!

Her lages det kunst av plankebiter og knuste skjell!

Hit sto flomvannet :-S

Hit sto flomvannet :-S

Trebåtbygging på gamlemåten!

Trebåtbygging på gamlemåten!

Vi ble satt av båten litt utenfor gamlebyen hvor vårt trivelige hotell ligger. Fikk dermed sett den delen av byen også, samt sett “vår side” på avstand. Kan ikke benektes at Hoi An er et søtt lite sted. Ett søtt sted hvor det følels ut som man har gått inn i en tidsmaskin og gått utallige år tilbake i tid for å komme til :-)

DSC_0200

DSC_0200

Hoi An by :-)

Hoi An by :-)

Posted by annemona 04:05 Archived in Vietnam Comments (0)

(Entries 6 - 10 of 80) « Page 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 .. »